A kosár üres
arany-plusz-csomag
superior-csomag
Slide One
Slide Two
PlayPause
previous arrow
next arrow

Apa GYED-re megy

Amikor megszületik kisbabátok természetesen a legjobb neki az, ha az anyuka éjjel nappal vele van, hiszen ösztönösen tudja majd, hogy mi a gond, hogy éhes-e, vagy fáj-e valamije, ezt a szerepet nehezen tudja más betölteni, nem is beszélve a szoptatásról. Fél éves koráig az a legjobb, ha a baba csak és kizárólag anyatejet kap, így ebben az időszakban mindenképpen az anyának kell vele otthon lennie. Előfordulhat azonban az a forgatókönyv, hogy ezután valamiért az édesanya szeretne dolgozni, vagy egyszerűen anyagi megfontolásból megéri neki visszamenni dolgozni, vagy csak az apa az, aki szívesen maradna otthon, hogy megtapasztalja ezt az élethelyzetet. Mi a teendő ekkor?

Tehát ha az édesanyával nem történt semmi, és alapvetően ő maradt otthon a babával születést követően, akkor fél éves kora után cserélhet a két szülő. Ez természetesen megtörténhet ezután bármikor, de előtte nem. Ha nem megoldható, hogy az anya otthonról dolgozzon, vagy a gyermek mellett nem tud dolgozni, akkor nincs mese, nagyszülő vagy dadus hiányában az apára hárul ez a feladat. Ebben az esetben is csak a gyermek 2 éves koráig jár a GYED.

Teendők listája, ha az apa alkalmazott:

  1. Az édesapának a munkahelyén 15 munkanappal előbb be kell jelenteni, hogy ő GYED-re kíván menni.
  2. Ezután az édesanyának nyomtatvány kitöltésével le kell mondania az őt megillető GYED-ről és az erről kapott igazolást az apa igényléséhez kell csatolni
  3. Ki kell tölteni a GYED igénylő nyomtatványt (amit már az édesanya egyszer kitöltött)
  4. Nagyobb cégeknél ezután mindent intéz a munkaügy, kisebb cégeknél előfordulhat, hogy az apának kell a hivatalokba rohangálnia a papírokkal

Ezután már a hivatali ügyintézésen múlik a dolog, hogy mikor kapja meg apa az őt megillető pénzt. Amennyiben csúszna egy hónapot az egész, nem kell aggódni, akkor visszamenőlegesen is kifizetésre kerül az összeg.

BabaTB 
„A mosoly köztünk marad!”

Üzenetküldés

Facebook

Elérhetőség

Cégnév: 
Zilicon Szolgáltató Kft.

Cím: 
2092 Budakeszi, Virágvölgy utca 2.

Személyes átvétel itt:  
1089 Budapest, Orczy út 6. II/204.

Online fizetés a weboldalunkon a CIB Bank támogatásával

CIB Bank Logos

cib payments fizetes