Jogszabályi változások

TGYÁS helyett CSED

 • Terhességi - gyermekágyi segély elnevezése 2015. január 1-től csecsemőgondozási díjra módosul.

Változott a Munka törvénykönyve

 • Mostantól a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek 3 éves koráig, három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén viszont a gyermek 5 éves koráig köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani
 • Az apának a gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.

2014. július 1-jén lépett hatályba az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges kormányrendelet.

Akik még ezen időpont előtt házasodtak, a házasságkötést intéző Anyakönyvi Hivatalhoz kell elmenni a Házassági anyakönyvi kivonatot kikérni szülés előtt, mert még eltart egy ideig, mire minden okmányt felvezetnek az új elektronikus rendszerbe.

2012. október 1-től megváltoztak a babakötvényre vonatkozó szabályok. Ezentúl már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyithatnak a szülők Start-számlát gyermekeik részére.

Az ehhez szükséges iratok, adókártya beszerzésében továbbra is tudunk segíteni a családoknak!

Júliustól elektronikussá válnak az anyakönyvi eljárások!

Az eddig használt, 1895. október 1-én kialakult anyakönyvezési rendszert 2014. július 1-jétől felváltja az egységes rendszerű, az egész országra kiterjedő elektronikus anyakönyvezés. Az új rendszerben adattakarékossági és célszerűségi okokból az adatok nyilvántartása nem anyakönyvi események alapján, hanem személyhez kötötten történik majd, --> így egyféle anyakönyv váltja fel a jelenlegi négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyvet. Az elektronikus anyakönyvi rendszerbe minden egyes adatot csak egyszer szükséges felvinni, a következő esemény bejegyzésekor azok már rendelkezésre fognak állni. A továbbiakban egy adott személy valamennyi anyakönyvi eseményéhez kapcsolódó adatok egy helyen lesznek megtalálhatók.

Júliustól már kötelező lesz a pneumococcus-oltás

A kötelező oltások közé bekerül az eddig csak ajánlható pneumococcus elleni védőoltás, amelyet a 2014. június 30. után születő csecsemők kapnak majd meg három részletben, 2, 4 és 12 hónapos korban. Az oltási rend másik változása, hogy szeptembertől a 12 éves lányok számára a humán papillómavírus elleni oltást kötelezően fel kell ajánlania a házi gyerekorvosnak vagy az iskolaorvosnak, és ha kérik a szülők, térítésmentesen be is adják. Ezt az oltást két részletben kapják meg a lányok, így megelőzhető a HPV-fertőzés, amely méhnyakrákot okozhat.

GYED-extra igénylés

Fontos, hogy nincs automatikus folyósítás, szinte mindent kérni kell. Azoknak a munkavállalóknak is jár a gyed/gyes, akik január elseje előtt mentek vissza dolgozni. 2014. január elsejétől igényelhető a gyed extra, a részletekről január 8-án adott ki tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A gyed extra 4 esetben biztosít többletjövedelmet a családoknak:

 • Ha visszamegy a kismama dolgozni

  A fiatal nő már január elseje előtt visszament dolgozni, a gyed extrával viszont a gyermek hároméves koráig megkapja a gyermekgondozási segélyt (gyest) jelentő havi nettó 25 ezer 650 forintos ellátást.A jogszabályváltozással a kismamák munka mellett is kaphatják a gyermekgondozási díjat (gyedet).A munkabér melletti gyed egyetlen feltétele, hogy a szülő a gyermek 1 éves kora után vállaljon újra munkát.A gyed extrát azok a szülők is igénybe vehetik, akik január elseje előtt, még a gyedgyes lejárta előtt visszamentek dolgozni.Az OEP tájékoztatása szerint a munka miatt leállított gyed, gyes folyósítását a megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél vagy a munkahelyen lehet igényelni.
  Az OEP hangsúlyozza, a gyedet nem folyósítják újra automatikusan, azt kérni kell.
   
 • Ha újabb gyermek születik a gyed, gyes alatt

  Az eddigi szabályok szerint hiába született újabb gyermek a gyed, gyes alatt a családba, egy időben egyszerre csak egyféle ellátást folyósított az OEP. Január elseje óta a meglévő ellátások mellé újabbat is kifizetnek, de csak akkor, ha a gyermek 2014-ben született. A gyed extrát a legkisebb gyerekre a foglalkoztatónál kell igényelni. Változás, hogy a gyeden lévő kismamák ellátása egy évvel meghosszabbodik akkor, ha az anyuka időközben ikreknek ad életet. Diplomás gyedre pedig azok a felsőoktatási hallgatók jogosultak, akiknek a gyermeke 2014. január elseje után született.
   
 • Itt kell igényelni

  A biztosítási jogviszonnyal rendelkezők kérelmét a munkahelyen kell benyújtani. A gyesigényléseket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) is be lehet nyújtani. Az igényléshez szükséges iratokat pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról, az oep.hu oldalról lehet letölteni.